top of page

Wandelen voor je gezondheid

Wandelen is steeds meer de trend aan het worden nu alle voordelen bij steeds meer mensen bekend worden. Ook in vergelijk met veel intensievere sporten die vaak ook een belasting zijn op het lichaam. Het stoffige imago van wandelen is er dus zeker van af!
1. Wandelen tegen stress

Wandelen is goed voor een heleboel dingen. Het houdt je fit, je kunt er door afvallen, het is gezellig om samen te doen, maar boven alles: wandelen werkt ontspannend en verlaagt daarmee stress. Zeker in deze tijden waarop onze gezondheid onder druk staat is het ontzettend belangrijk goed voor jezelf te zorgen. “Dagelijks een half uurtje wandelen kan al een groot verschil maken voor de gezondheid” zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Zo verhoogt het de fysieke weerbaarheid maar net zo sterk onze mentale weerbaarheid, die net zo belangrijk is.

2. Verbeter je humeur

Wandelen heeft een enorm positief effect op het humeur. Heb je wel eens last van onprettige gevoelens, of ben je depressief of angstig? Wandelen maakt serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen aanschouwt. De combinatie natuur en beweging zijn in deze gevallen dus ideaal.


3. Wandelen maakt creatief

Wandelen en het stimuleren van de ‘creatieve’ rechterhersenhelft is een gouden combinatie. Door namelijk in beweging te zijn activeer je deze kant van de hersenen. Door deze te activeren is je lichaam beter in staat nieuwe dingen te verzinnen of juist bepaalde omstandigheden op een heel nieuwe manier te benaderen. Allemaal omdat deze kant verantwoordelijk is voor het leggen van verbanden.


Extra gezond: wandelen in de natuur

Als je meer tijd in de natuur doorbrengt, ervaar je minder stress. Na een flinke wandeling in de natuur is je piekercentrum minder actief. Je kunt je hoofd dan ook beter ordenen. Natuur richt je aandacht meer op intrinsieke thema’s; wat écht belangrijk voor je is.

In een groene omgeving zijn mensen gelukkiger en gezonder. Meer groen in je leefomgeving betekent minder ziek zijn en langer leven. Bovendien helpt groen bij het verwerken van verlies.

Voor mensen die die meer in het groen zijn, is de toekomst relevanter. Ze houden er in hun gedrag ook meer rekening mee, zoals gezonder leven en zorg voor het milieu. De natuur nodigt uit om te bewegen en zet daarnaast aan tot zelfreflectie.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page